Terug naar overzicht
16 oktober 2024

8 tips voor de tussentijdse toets (TTT)

Een van de meest spannende mijlpalen is het behalen van je tussentijdse toets. Het is nog maar één stapje tot je dan eindelijk het rij examen mag afleggen. Bovendien is het een kans om je rijvaardigheden te verbeteren doordat je inzicht krijgt in waar je verbeterpunten nog liggen. Een tussentijdse toets is in feite de beste voorbereiding op het echte werk; het praktijkexamen. We leggen je daarom in deze blog uit wat je kunt verwachten en welke tips voor de tussentijdse toets (TTT) belangrijk zijn om op te letten.

1.      Dit moet je doen bij een TTT

De belangrijkste tip is om goed te onthouden wat je moet doen tijdens de tussentijdse toets. Door de juiste verwachtingen te scheppen, weet je wat er staat te gebeuren. Er komen namelijk drie onderdelen voor: verkeersinzicht, voertuigbeheersing en het volgen van verkeersregels. Je moet dus goed kunnen anticiperen op andere weggebruikers. Ook kun je speciale manoeuvres verwachten die je uit moet voeren. Tevens kunnen we niet de verkeersregels vergeten; het belangrijkste in het verkeer. De examinator let op jouw beheersing van de auto, kijkgedrag en de uitvoering van bijzondere verrichtingen.

2.      Plan de TTT op het juiste moment

Planning is enorm belangrijk in het proces van het slagen voor de tussentijdse toets. We raden aan om deze toets te plannen op ongeveer 75% van je rijlessen. De ideale situatie is om de TTT af te leggen alsof je het praktijkexamen zou afleggen. Je moet dus alle lessen al hebben gehad, van elk soort manoeuvre in het verkeer. Zo weet je wat je moet doen en kun je vervolgens ook feedback ontvangen én toepassen.

3.      Plan een rijles in op de dag van je TTT

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een handige tip is om voor je naar het CBR gaat, een rijles te nemen. Dit geeft je de kans om eventuele twijfels, zoals de bijzondere verrichtingen, nog eens extra te oefenen. Door al in het ritme te komen, kun je mogelijk je stress verlagen en je comfortabeler voelen.

4.      Focus op verkeersinzicht

Een andere belangrijke tip is om je verkeersinzicht goed te oefenen. Dit is een aspect waar de examinator erg op zal letten en meeneemt in zijn of haar beoordeling. Het houdt in dat je goed moet opletten, maar vooral anticiperen op andere mensen in het verkeer en bij verkeersborden. Kijk altijd goed naar de situatie om je heen en anticipeer op wat andere bestuurders kunnen doen. Zorg er ook voor dat je elk verkeersbord uit je hoofd kent en de regels vooral ook toepast tijdens het rijden.

5.      Open communicatie

Open communiceren met je instructeur is erg belangrijk om goede feedback te kunnen ontvangen. Dit laat zien dat je betrokken bent en graag vraagt. Als je iets niet begrijpt of iets wilt aangeven, doe dit dan. Ook wordt er meestal gevraagd of je wil dat jouw instructeur en de examinator praten tijdens het rijden. Als je dit niet wil omdat het je nerveus maakt en daarmee misschien jouw prestaties verminderen, geef dit dan ook eerlijk aan.

6.      Probeer kalm en ontspannen te blijven

Het is heel normaal om zenuwachtig te zijn voor de tussentijdse toets. Probeer echter toch jezelf te kalmeren. Zorg voor een goede nachtrust en vermijd stress voordat je aankomt bij het CBR. Ademhalingsoefeningen, meditatie of je lievelingsliedje kunnen helpen om je zenuwen te kalmeren. Heb je iets anders wat jou kalmeert? Doe het dan of neem het mee om kalm te kunnen blijven.

7.      Blijf positief

Ook is het belangrijk om tijdens de tussentijdse toets positief te blijven. Als je het gevoel hebt dat er iets misgaat, probeer jezelf dan niet te laten meeslepen door die negativiteit. Dit kan een negatieve invloed hebben op je rijprestaties, wat uiteraard niet wenselijk is. Maak er altijd het beste van. Je bent tenslotte al zo ver gekomen, dus je kunt het zeker!

8.      Reflecteren na de toets

Het is belangrijk om na afloop van de tussentijdse toets te reflecteren op je verbeterpunten. Vraag dus wat beter kan en bespreek dit met je instructeur. Het zal je inzichten geven om de laatste puntjes op de i te kunnen zetten voordat je het praktijkexamen aflegt.

We begrijpen dat de tussentijdse toets een belangrijke stap is tijdens je rijopleiding. Door een goede voorbereiding en positieve instelling zal je er zeker komen. Het is de laatste stap tot het halen van je rijbewijs! We hopen dat deze tips voor de tussentijdse toets jou zullen helpen, veel succes!

tips voor de tussentijdse toets

Lees meer blogs

21 oktober 2024

10 tips voor jouw theorie examen (auto)

16 oktober 2024

8 tips voor de tussentijdse toets (TTT)

7 oktober 2024

Hoelang duurt het om je rijbewijs te halen? 

23 februari 2024

Rijden in regen, sneeuw en andere weersomstandigheden: Tips voor veiligheid op de weg